Łączna liczba wyświetleń

Strony

piątek, 22 maja 2015

Na plantacji szparagów


Ze względu na bardzo małą popularność szparagów wśród dzieci, skorzystaliśmy z zaproszenia taty Tobiasza i odwiedziliśmy jego gospodarstwo, gdzie od wielu lat uprawia się to warzywo. Poznaliśmy tę roślinę od ziarenka po zbiór dojrzałych białych i zielonych szparagów do spożycia. Nie jest to łatwe zajęcie, uciąć pod ziemią szparaga wcale nie było prosto, niektórym z nas się udało po krótkim treningu. Zielone szparagi, które rosną nad ziemią mogliśmy jeść na surowo do woli, bardzo nam smakowały. Po zapoznaniu się z procesem uprawy nastąpiła degustacja gotowanych białych szparagów polanych masełkiem, niektórzy jedli i jedli, tak im smakowało. Później Tobiasz pokazał nam swój inwentarz począwszy od królików, świnek morskich po kucyki, na które sadzał nas dziadek i każdy mógł poczuć jak miękką i ciepłą sierść miały te małe koniki. Po zabawach na huśtawce zawieszonej na drzewie udaliśmy się do szkoły. Teraz już, na pewno, wszyscy będziemy wiedzieli co to za warzywo - szparagi - i dlaczego muszą rosnąć pod ziemią. Dziękujemy całej rodzinie naszego kolegi, która nas tak wspaniale przyjęła w swoim gospodarstwie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz